Ekonomia w gastronomii – jaką szafę chłodniczą wybrać?

0
1408

Szafa chłodnicza
Szafa chłodnicza
Poznaj ofertę polecanej przez nas firmy. Kliknij tutaj: https://perfumeriaprestige.pl/kat/podklady-paese/. Na prawdę warto.

Ograniczenie stałych kosztów związanych z bieżącym funkcjonowaniem lokalu gastronomicznego to jeden z najprostszych sposobów na osiągnięcie rentowności biznesu w możliwie krótkim czasie. Energooszczędna szafa chłodnicza oraz inne nowoczesne urządzenia zużywające małe ilości prądu pozwolą zmniejszyć comiesięczne rachunki za prąd, a zatem obniżą stałe koszty funkcjonowania danego lokalu. Co warte podkreślenia, rachunki za energię elektryczną, zwłaszcza w mniejszych lokalach gastronomicznych, zawsze stanowią dość dużą kwotę w ogólnym bilansie kosztów działania firmy.

Na co zwrócić uwagę, wybierając sprzęt chłodniczy?

Istnieją dwa podejścia względem zakupu urządzeń chłodniczych dla gastronomii. Wydajemy mniejszą kwotę, inwestując w sprzęt z niższej klasy energetycznej i wtedy musimy liczyć się z większymi kosztami stałymi firmy lub ponosimy jednostkowe wyższe koszty związane z inwestycją w droższe, ale bardziej energooszczędne modele szaf chłodniczych i innych sprzętów pełniących podobną funkcję, i ograniczamy stałe wydatki na energię elektryczną. W krótkiej perspektywie czasu opcja pierwsza wydaje się najkorzystniejsza. Jednak w dłuższym czasie zakup nowocześniejszego sprzętu przyniesie znaczne obniżenie kosztów stałych (mniejsze rachunki za prąd) i tym samym pozwoli uzyskać wyższy poziom rentowności firmy. Dlatego wybierając urządzenia chłodnicze do gastronomii (restauracja, bar czy pub), takie jak szafa chłodnicza, witryna ekspozycyjna czy lodówka na napoje, zawsze warto sięgać po sprzęt o jak największej wydajności energetycznej – urządzenie wysokiej klasy energetycznej A+ lub wyższej.

szafa chłodnicza

Czy liczy się tylko klasa energetyczna sprzętu?

Zakup szafy chłodniczej zużywającej małe ilości prądu to oczywiście duża oszczędność i mniejsze stałe koszty funkcjonowania firmy. Te koszty można dodatkowo zmniejszyć, inwestując w sprzęt o odpowiednio dobranej pojemności. Warto pamiętać, by wybrana do lokalu szafa chłodnicza lub dowolnie inne urządzenie chłodzące odpowiadało potrzebom tego lokalu. Nie ma sensu inwestowania w drogi sprzęt o dużej pojemności, jeśli jego moce przerobowe w najbliższym czasie nie będą w pełni wykorzystane. W takiej sytuacji ponosimy wysokie koszty związane z bieżącym utrzymaniem sprzętu w gotowości do działania, a nie odnosimy z tego żadnych korzyści. Na początku zdecydowanie lepiej kupić mniejsze urządzenie i gdy lokal się rozwinie, ewentualnie dokupić kolejną szafę chłodniczą lub specjalną nadstawę pełniącą taką samą funkcję. Oczywiście w takim przypadku wciąż sięgamy po sprzęt z jak najwyższej klasy energetycznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ